streda 26. júla 2017

Mágia, fiktívne svety a prúdenie času

Niekedy sa o fiktívnych svetoch hovorí, že by sa mal človek držať jedného pravidla – príliš nad nimi nerozmýšľaj. Inak to totiž môže začať drhnúť. Ale čo v prípade, keď sa sám človek pokúša fiktívny svet vymyslieť? 


Vývoj civilizácie a kultúry je celkom rýchly. Neviem nakoľko si to uvedomujú ľudia, ktorí tvoria fiktívne svety. Mne minimálne to vždy vyvstane na mysli, keď stvorím vetu ako „...a cisár vládol krajine po tisíc rokov...“ Počkajte chvíľu... Späť k reálnym dejinám. Čisto teoreticky, medzi odhadovaným narodením istého Ježiša (toho z Nazaretu, nie toho druhého) prešlo nejakých 2000 rokov. Plus, mínus. A technologický pokrok sme mali taký, že by sa z toho jeden... Nespamätal. Ale fantastické svety zvyknú vo vývoji stagnovať. Je to fajn, chceme dlhé dejiny a bohaté, ale zároveň aby sme ostali zhruba na úrovni stredoveku (prípadne novoveku) čo najdlhšiu dobu. Ostatne pekným príkladom takejto stagnácie je herný svet Tamrielu zo ságy The Elder Scrolls alebo vo svojej podstate aj Star Wars – pomaly 10000 rokov histórie, technický pokrok 0.01% - zhruba. 

Uznávam, že to trochu priťahujem za uši. Teoreticky by sme sa mohli zmestiť do zhruba 5000 rokov vývoja. Ak stále platí čo nás učili na dejepise. Teda, že starovek máme kdesi od toho roku 3500 pred narodením Krista. To už je trochu schodnejšie časové obdobie. Ale aj v tomto období prešla spoločnosť a civilizácia strašne veľkým technologickým skokom. Skokom, ktorý máme vo fikcii tendenciu prehliadať.

Pokiaľ máte vo svojom svete „vysokú mágiu“, je vysvetľovanie celkom jednoduché. Znalosti mágie a jej vplyv spomaľuje vývoj spoločnosti (z nejakého dôvodu). Avšak mal by sa podľa toho meniť aj svet. Mágia tu nahrádza technológiu. Čím máme dlhšie dejiny, čím viac magistri venujú úsilia pri jej štúdiu, tým lepšie ju dokážu využívať pre všeobecné blaho. Kondenzovaná magická energia, oblačné lode, sieť cestovných brán, magické osvetlenie v uliciach, magické kryštály zásobujúce veľké mestá energiou. Mágia je filozofia, mágia je náhradou technológie, ale nemôže (nemala by) stagnovať. Niekam sa rozvíja a ovplyvňuje okolitý svet. Ako? Sú tu jasne vystopovateľné analógie na technológie. Môže však niekto namietať, že mágia by mala byť opozitom technológie? V tom prípade je existencia mágie vo vašom svete skutočne dôvodom kultúrneho a spoločenského regresu. Mágia je sila a moc, ktorá je sústreďovaná v rukách nadaných jedincov, ktorí nie sú príliš ochotní sa o jej poznatky deliť. 


Všetko závisí od toho ako si vo vlastnom svete definujete mágiu. Sú to poznatky, ktoré sú závislé na prírodných zákonoch a teda je to realistický zárodok vedy? Mágia teda neexistuje, je to len kultúrny konštrukt, ktorým spoločnosť pomenúva neznáme. V tom prípade však, aký je dôvod stagnácie vašej civilizácie? Tisícročia dlhé dejiny, stále na rovnakej kultúrnej úrovni? Je to uveriteľné? Nevytrháva to tých čo sa zúčastňujú na vašom svete z ponorenia? V takom prípade je možno dobré nespomínať žiadne letopočty, ani roky. Niečo sa udialo za dávnych čias. Môže to byť sto rokov, môže to byť tisíc. Ale z pohľadu súčasníka to bolo už veľmi, veľmi dávno. 
„Ani neviete ako dávno to bolo. Keď som sa ja narodil, bol to ešte úplne iný kraj... A to čo sa odohralo, bolo ešte dávno predtým, už len málo z nás si to pamätá...“

História to nie je konkrétna, ale len veľmi hrubá. Na druhej strane sa nemôže stať, že sa niekto začne pýtať na kultúrny progres. Pretože sa nemôže chytiť žiadnej konkrétnosti, žiadnej merateľnej veličiny, ktorá by mu dala vlastnú skúsenosť do kontextu s fiktívnym svetom. 

Zaujímavé to začne byť, keď si začnete uvedomovať, že to čo tvoríte vkladáte do malého regiónu, ktorý sa nachádza vo veľkom svete. Môj cisár vládne svetu už 600 rokov, svet predtým bol v rozklade a v regrese. „Svet“. Cisár nevládne celému existujúcemu svetu, kontinentu (prípadne kontinentom), ale len jej časti (väčšej či menšej). Ak cisárova kultúra, jeho etnikum, bolo v regrese a nevyvíjalo sa... čo v tom čase robil okolitý svet? Uhm, bol? Keď nás niečo naše vlastné dejiny učia, je to, že cudzie kráľovstvá a národy nečakajú kým sa niekto oslobodí. Kde je príležitosť získať nové územia, tam sa jej vždy niekto chopí. Jedine, že by existovala sila, ktorá by podobnému scenáru zabránila. V tom prípade, aké sú jej motivácie? Mágia!

Mágia je síce fajn nástroj, ale niekedy by sa to s ňou nemalo preháňať. Na druhej strane, v našich fantastických svetoch máme ešte jeden kultúrny artefakt, ktorý v nich má reálnejší rozmer – náboženstvo. Bohovia kráčajúci medzi ľuďmi, zasahujúci do ľudských vecí po vzore Gréckych bohov a všeobecne si vyžadujúci vašu pozornosť. Viera funguje na podobných princípoch ako mágia. Vlastne sú si v mnohom veľmi podobné. Avšak kým mágia sa spolieha na správne znalosti a postupy, pri náboženstve sa spoliehame na tých čo majú mať na starosti svetový poriadok. Bohovia a bohyne môžu byť tiež dôvodom regresu alebo spomaleného vývoja vášho sveta. Niečo, z nejakého dôvodu. 

Potom je tu však ešte jeden trik ako udržať technologický pokrok v relatívne uveriteľnej polohe. Veľká katastrofa, každých pár tisíc rokov. Keď sa musia spoločenstvá spamätávať z veľkých rán, nie je toľko času na pokrok. Oprášime si ruky a vybavené. 

Na druhej strane, poviete si, ak máme akýsi mytologický čas, nepotrebujeme príliš zdôvodňovať beh udalostí. Veci sa udiali v časovom období, ktoré si už nikto nepamätá, ale naša spoločnosť mu prikladá istú dôležitosť. Svet vznikol pred 5000 rokmi veľkou božskou dohodou, ktorá je nám dnes príkladom. Na jej základe je vybudovaná naša spoločnosť, naše právo a celý nástupnický systém. Bolo to skutočne pred 5000 rokmi? To už nie je toľko podstatné, pretože sa držíme mytologického času, ktoré je, plynie a slúži ako podklad pre naše príbehy a poučenia. A samozrejme, ako legitimizácia moci vládnucej vrstvy. 


V každom prípade je mágia vo fantastických svetoch zaujímavá veličina. Niekedy spútaná, niekedy nebezpečná a hlavne je to onen „speedforce“, ktorým sa dá vysvetliť kdejaká sprostosť. Napríklad ak máme vo svojom svete tisícky mágov a stovky každý rok ukončujú vašu slávnu univerzitu... Kto zabezpečuje, že sa niektorí z mágov neutrhnú a nespravia malú revolúciu? Zhodiť meteor na hlavy pospolitého ľudu tiež pre nich nie je zložitá záležitosť... Čo takto malé vydieranie? Poplatky za ochranu mestečka? Trochu toho magického výpalníctva? Och áno, s mágiou sú len samé problémy. Verte mi, niečo o tom viem. ;-) Na druhej strane, ak si budete klásť tieto (a podobné) otázky, začne sa vám pred očami sám formovať váš svet. 

Základná otázka by preto mala znieť: Mám vo svojom svete mágiu? Ak áno, na akom princípe funguje a čo všetko môže ovplyvniť. Máte ten základný uzlík, od ktoré sa bude odvíjať takmer všetko. 

1 komentár:

  1. Zdravi ako vas fanusik nemozem suhlasit s niektorymi veciamy v tomo clanku . Historia je predsa plna narodov ktore trvali na svojej kulture aj niekolko tisic rokov a niektore aj degradovali. Takze ked vo fantasy svete trva stredovek aj niekolko tisic roci je ten najmensi problem.

    OdpovedaťOdstrániť