štvrtok 7. mája 2015

Keď pošta príde, ale adresát sa to nedozvie

Čo sa tak asi môže pokaziť? Na ceste z Ameriky na Slovensko asi veľa, pár krát sa mi stalo, že sa zásielka niekde zatúlala a už ju nikto nevidel. Až do momentu, keď mi obchod poslal tovar znova (čo mimochodom milujem na nakupovaní zo zámoria). Horšie je to keď sa vám zatúla niečo z ebay, niečo čo je jedinečné a nedá sa to len tak nahradiť. Prípadne sa to k vám ani nedostane, pretože... Ako to slušne napísať a neuraziť?

Slovenská pošta je inštitúcia, na ktorú by som nadával od rána do večera, avšak niektoré svoje povinnosti si plnila dobre. Napríklad – pokiaľ sa samotný poštový doručovateľ nezrazil s koňom – vám vždy dali vedieť, že máte na pošte zásielku. Je jedno odkiaľ bola, keď človek nebol doma, tak sa po príchode domov dozvedel, že tu bol poštár a máte čosi na pošte. Zobrali ste lístok a vybrali sa pre zásielku. Lenže posledné mesiace mi akosi nechodili balíčky domov, tak ako som bol zvyknutý. Keď som kontaktoval predajcu, ktorý mi predával nerozbalenú kópiu Wizardry 7 Gold, tak mi povedal, že sa mu balík vrátil ako nedoručený. Čo do pekla? Adresa sedela, všetko sedelo... Tak som ho poprosil, nech mi to pošle ešte raz, že budem finančne taký samovrah, že si zaplatím s doručením, registrovanú, pretože na našej pošte sú asi idioti. A tak dobrý predajca poslal Wizardry znova, tentoraz mi poslal aj kontrolné číslo, podľa ktorého som mohol sledovať pohyb zásielky.

Čakám cca 5 dní a zase nič nechodí. Tak sa nalogujem do kráľovskej pošty, zadám číslo a... Neverím vlastným očiam – zásielka nedodaná pri pokuse o doručenie. Ergo – nikto nebol doma. Problém je, že ak by som nemal to kontrolné číslo, tak ani neviem, že sa mi niekto snažil niečo doručiť! Prvá myšlienka bola, že komu mám vynadať? Po chvíľke som si však spomenul, že mám taký pocit, že Slovenská pošta už nemá tak úplne v rukách zásielky zo zahraničia (ja viem, blbosť). Internet, google a všetko – však to poznáte.

Jasné, že áno – už od roku 2013, ale to sa mi zdá byť trocha zvláštne, pretože v tom roku mi ešte zásielky chodili cez Slovenskú poštu. Mno, ale vec sa má tak, že od tohto roku už zásielky z Veľkej Británie nenosí Slovenská pošta, ale kuriérska služba GLS (aka General Logistics System). A aj to sa mi nepodarilo zistiť, či len balíky alebo aj veci čo boli poslané ako listové zásielky. V každom prípade, GLS nie je pošta, GLS sú idioti. Kým na lokálnej úrovni s nimi nemám nikdy problém (zatiaľ), čo sa týka dovozu zásielok z Británie, to je jedna veľká katastrofa.

Na jednej strane si poviete, že je to možno aj vaša chyba, že ste niečo zle urobili. Mno áno, nepovedali ste odosielateľovi, aby na váš balík napísal telefónne číslo. Áno, počujete správne. S prepáčením, keď niekto 20 rokov dostáva a očakáva poštu štandardným spôsobom, nenapadne ho aby chudákovi predajcovi ešte vysvetľoval, nech na ten balík spolu s adresou napíše aj vaše telefónne číslo. Nech ho vidí každý, kto bude s balíkom manipulovať, nie? A keďže GLS je kuriérska služba, nevie ako sa ma chovať k poštovým zásielkam – kuriér príde a keď nemá číslo, zazvoní – doma nikto nie je, tak pekne potichu odíde. A vy sa nemáte šancu dozvedieť, že u vás bol. Super, že? Samozrejme, potom sa balík vráti späť k odosielateľovi. Človek sa len diví, kde sa mu podela celkom drahá zásielka a kto mu túto sumu nahradí. Potom sa dozvie...


Všetko sa skončilo happy endom, balík mám, krásnu krabicu s podivným Wizardry 7 Gold doma, ale už sa normálne obávam niečo objednávať. Aby som na to striehol, kedy to má doraziť, kde sa to presne nachádza a či vôbec sa mi ráčia ozvať. Ale čo s tým môžem spraviť? Nič. Len rozosielať svoje telefónne číslo všade po svete, pretože sa zdá, že GLS svoje návyky nemieni zmeniť.

2 komentáre:

  1. Majku, už dávno tomu.

    http://vlci-doupe.blogspot.cz/2012/08/zasilky-z-uk-vs-ceska-posta.html

    U nás v CZ se to hlo už do té roviny, že posílájí dopředu SMS, když člověk není doma, zavolá tam a je možno si to vyzvdnout na překladišti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. původní story zacala vlastne zde

    http://vlci-doupe.blogspot.cz/2012/08/novy-prirustek-do-sbirky-three-worlds.html

    OdpovedaťOdstrániť