utorok 7. januára 2014

Retro: Princess Maker 2

Princess Maker 2 je zvláštna hra. Ani nie tak svojou náplňou, ktorá je síce iná, ale zaujímavý je aj príbeh jej anglickej verzie. Nikdy oficiálne nevyšla a predsa v druhej polovici 90-tych rokov ju v mojom okolí hralo množstvo ľudí a každý o nej hovoril. Čo je na tejto ružovo prezentovanej hre najzaujímavejšie je, možno, že to boli práve chalani, ktorí si túto hru vychutnávali. Nie ako vtip, nie ako srandu, ale ako serióznu hru. Výchova princeznej. I keď možno so štipkou japonskej perverznosti (i keď neviem, či je niečo perverzné na tom, keď chcete aby vaša princezná mala slušný obvod hrudníka...uhm)?


 A zrejme to nebudú len slovenské (a české) vody, kde si táto anglická betaverzia dobila istú kultovú pozíciu. Keď sa rozhliadnete po internete, občas nájdete spomienky na hru, ktorá nikdy nevyšla. Hralo ju množstvo ľudí a množstve ľuďom sa páčila. Evidentne. Preklad hry bol plne v rukách niekoľkých ľudí, ktorý sa rozhodli priniesť túto japonskú hru na americký trh. Starali sa o preklad, grafiku a samozrejme licenciu. Hru chceli takmer kompletne preložiť ešte predtým, než ju ukážu potencionálnym distribútorom, pretože kúzlo hry ležalo z veľkej časti na schopnosti porozumieť ich textu. Preklad zabral čosi času a v období, keď začali hru ukazovať potencionálnym vydavateľom, trh začal pomaly ovládať Windows 95. A ako to už v takýchto situáciách býva, väčšina vydavateľov začala hrami vyvinutými pre MS-DOS pohŕdať. Nasledovalo množstvo problémov s vydavateľmi, bankrotmi potencionálnych vydavateľov a než sa autori prekladu nazdali, bol rok 2002 a v takom prípade predať ešte MS-DOS verziu hry už nemalo veľký význam. Ostatne celý príbeh prekladu spísal Tim Trzepacz na stránkach SoftEggu spoločnosti, ktorá mala na starosti spomínanú lokalizáciu. Je smutné, že tam stále svieti poznámka o nepirátení tejto hry. Chápem, z právneho hľadiska im nič iné neostáva, ale je škoda, že tento preklad vlastne skončil v ilegalite. Na druhej strane, vďaka tomu si väčšina z nás mohla túto hru vychutnávať.


Princess Maker 2 je hra, v ktorej ako hrdina jedného kráľovstva dostanete (asi za odmenu? ;-)) na starosť výchovu mladého dievčaťa. Čo z tejto mladej dámy nakoniec vyrastie máte plne v rukách vy a vaše rozhodnutia. Máte na to malý finančný obnos a množstvo činností, ktoré bude vaša dcéra vykonávať. Pošlete ju do školy, aby sa zlepšila v jednej z mnohých schopností alebo ju pošlete pracovať, aby priniesla do domácnosti finančný obnos a trochu sa zocelila. Fyzicky i psychicky. Háčik bol však v tom, že každá z činností mala okrem pozitívnych výsledkov i negatívne následky na iné vlastnosti. Jednoducho povedané, dievča drevorubač nebude mať jemnosť princeznej, však! A naopak jemnostná činnosť bude mať negatívny vplyv na fyzickú silu, takže sekanie dreva bude problematické. Nakoniec jej vzdelanie, vystupovanie a znalosti určovali čím sa nakoniec vaša dcéra stane. Áno, môže sa stať aj princeznou, ale úprimne to nikdy nebolo mojím cieľom. Ja som ju vychovával pod vlastným krédom, ktoré ju vždy doviedlo ku kariére v oblasti mágie. Neprekvapivo. :-) Rôznych kombinácií koncov je niečo cez 70 (ak rôzne zdroje hovoria pravdu), pričom sú to rôzne permutácie udalostí. Takmer vždy sa mi z mojej dcéry podarilo vychovať magičku, ale pamätám si asi tri rôzne „stupne“ tohto povolania. Raz bola slávna hrdinka, raz bola čarodejkou na kráľovskom dvore atď. Len raz sa mi nejakým nedopatrením podarilo zo svojej dcéry vychovať luxusnú šlap... ehm, kurtizánu. Neviem kde sa stala chyba. Zrejme za to mohla tá práca v pochybných baroch! ;-)

PC Engine (TurboGrafx CD) verzia
A dodnes sa vlastne dá s touto hrou dobre zabávať. Keď som ju v rámci svojich prednášok (téma dňa bola gender a hry) ukazoval študentom, pristihol som sa, ako sa pri tejto ukážke jednoducho bavím. Dúfam, že to na mne nebolo vidno. :-) Vo svojej podstate je to veľmi jednoduchá hra, ktorá vsádza práve na ono simulovanie a budovanie – v tomto prípade charakteru postavy vašej dcéry. Zaujímavé je, že napriek relatívnej undegroundovej popularite tejto hry sme sa nikdy nedočkali oficiálneho prekladu žiadneho z pokračovaní, ktoré na japonskom trhu existujú. Nikto sa neodvážil viac priniesť Princess Maker na anglicky hovoriaci trh. Napriek tomu, že tu boli „západné“ pokusy ako napríklad Cute Knight, boli to však len akési prázdne náhrady, ktorým niečo chýbalo. Napriek tomu, že som hľadal niečo podobné a príbuzné, nikdy ma nič podobné už neoslovilo. Teoreticky by ani nemuselo, veď Princess Maker 2 má sám o sebe toľko možností..., ale aj tak vždy skončím pri mágií. Možno to tak má byť...

1 komentár:

  1. Yop yop, mohu potvrtdit - tohle je dobrá pářka. Sháněl jsem i první a třetí díl, ale neuspěl jsem (v angličtině, na PC). Ale dvojka je super!

    OdpovedaťOdstrániť