pondelok 15. apríla 2013

Prenosné hranie: staré hry na tablete

Dosbox Turbo je program, ktorý je postavený na starom - dobrom, voľne dostupnom dosboxe. Avšak v tomto prípade je to mierne platená verzia pre Android. Kedže som na cesty nechcel ťahať niekoľko kilový notebook, rozhodol som sa, že by bolo fajn podrobiť testu oldies klasické dosové hry. Teda také, ktoré nie sú z princípu vhodné pre tablet a dotykové ovládanie. V prvom záťahu som podrobil testu niekoľko hier - Realms of Arkania: Star Trail, UFO:Enemy Unknown, Terror from the Deep, Stronghold, First Samurai a Barbarian.



Celý test prebiehal dosť na rýchlo, v podstate tesne pred mojím odchodom, takže na to niektoré hry mohli i doplatiť. K takým počítam aj druhý diel Realms of Arkania. Čo sa týka samotného chodu hry, tu samozrejme žiadne problémy nie sú. Pri skúšaní mi išlo najmä o ovládanie takto spustenej hry. Predsalen dotyková obrazovka nie je myš a klávesnica. Arkania však vyžaduje trochu komplexnejší prístup k niektorým funkciám, ku ktorým sa mi pri tomto skúšaní nepodarilo na tablete dostať. Chcelo by to ešte trochu dlhšie experimentovanie s Dosboxom Turbo a jeho nastaveniami.


Prvé dve hry zo série X-COM sú na tom veľmi dobre. Len pokiaľ som chcel zadávať názvy a meniť mená, bolo treba otočiť tablet na výšku, kedže vtedy sa dá zapnúť virtuálna klávesnica. Teoreticky by mala fungovať i klasickom zobrazení, ale to akosi nefunguje. Inak čo sa ovládania týka - paráda. Akurát treba prísť ešte na to, ako pohodlnejšie natáčať vojakov do jednotlivých smerov.

Barbarian mal potenciál fungovať celkom slušne, ale z nejakého dôvodu to nefunguje, tak ako by si človek predstavoval - ani jedno dotykové nastavenie - simulácia myši, ani klávesové skratky sa príliš neosvedčili. On je Barbarian už od základu ťažko ovládateľná hra s podivnou schémou ovládania.

First Samurai je zas ovládateľný len cez klávesnicu, externú - avšak treba dodať, že externá klávesnica má mierne oneskorenie medzi stlačením klávesy a vykonaním akcie, a Samurai sa potom nehrá veľmi dobre - obzvlášť ako potrebujete rýchle reakcie. Plus, vyžaduje si to už čosi naviac na hranie. I keď, ide to aj softvérovou klávesnicou alebo joystickom, lenže to už vám niečo prekáža na pôvodnej obrazovke.

Nakoniec som si nechal starý - dobrý Stronghold. Akoby bol stvorený na hranie na tablete. Emulácia midi hudby by si zaslúžila ešte trochu doladiť, avšak samotná hrateľnosť je vynikajúca. Občas som mal pocit, že túto hru stvorili, aby sme ju mohli hrať na tablete. Pri nastavení "absolute mouse tracking" je hranie úplne bezchybné. Za tú slabú štvrťhodinku som nenarazil na jediný závažnejší problém s ovládaním hry.
Autentický screenshot, takmer na nerozoznanie od pôvodnej verzie

Čerešnička na torte by bol, samozrejme, plne funkčný Daggerfall, avšak ten má natoľko komplikované ovládanie, že sa nedá jednoducho preniesť na tablety. K bluetooth klávesnici by to v tomto prípade chcelo i myšku. Bez nej sa nedá Daggerfall rozumne ovládať. Ale spustiť ide, to je fakt.

Pri tomto krátkom experimente som si odskúšal dve veci - jednak ako idú hrať, respektíve ako sa ovládajú niektoré staré hry na androidom dosboxe. A jednak ako sa z takého android tabletu píšu príspevky na blog - nič moc, medzi nami. A to ma týmto spôsobom čaká napísanie konferenčného príspevku. No zbohom rodina.

3 komentáre:

  1. Hmm, tak ten Stronghold na tabletu, tos mi nasadil červíka do hlavy. Až budu nějakej kupovat, tak DOSbox se asi stane součástí instalace.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hi, I know it's long time. But maybe this can help with daggerfall
    https://www.youtube.com/watch?v=56rhE-UqoGs

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hah, som to pisal v anglictine. Pardon uz mi z toho preskakuje :D

      Odstrániť