sobota 15. decembra 2012

Retro dungeon - Cardhalia má novú verziu


Kedysi dávno, a ono to už skutočne bolo celkom dávno, vyšiel jeden - na prvý pohľad - nenápadný dungeon v retro štýle. Cardhalia bolo jeho meno. Vzhľadom na to, že v tej dobe už bol tento sub-typ hier mŕtvy, bolo to príjemné osvieženie herného portfólia. Český, freeware dungeon. A čo človek nečakal, pred pár dňami autori vydali verziu 1.6, ktorá by si mala lepšie rozumieť s Windows 7.


Cardhalia je dungeon, ktorý sa smelo môže zaradiť medzi hry ako Eye of the Beholder alebo Lands of Lore - vážne. Graficky sa môže zdať byť jednoduchý, možno by niekto mohol povedať, že je trochu amatérsky, ale má svoj vlastný štýl. Áno, autori sa pri anglickej verzii obhajujú, že boli mladí, neskúsení, ale na druhej strane stvorili vo svojej mladosti fajn dungeon. Plus - množstvo autorov legendárnych hier, či sérií neboli starší keď tvorili svoje prvé hry, ktoré sú dnes považované za klasiky. Kto vie ako by sme sa dnes pozerali na Cardhaliu keby ju vytvorili na začiatku 90-tych rokov? Možno by tiež - dnes - patrila medzi českú hernú klasiku.


Ale keby bolo keby, nie je dnes. Cardhalia je solídny dungeon, ku ktorému som mal len pár menších výhrad. Jeden vyriešili autori pomerne skoro - trochu mi v hre chýbala hudba, ktorú neskorší update zabezpečil. Druhé výhrady sa týkali trochu nešikovnej práce a spracovaní inventára, ktoré začalo byť po chvíle neprehľadné a nepohodlné. Nuž a napokon môj večný problém - nemožnosť vytvorenia si vlastných hrdinov. Teda hranie za danú partiu - nič čo by mi bránilo v plnom vychutnaní si hry (veď ani taký Lands of Lore túto možnosť neobsahoval), ale predsa negatívum, ktoré mi trochu vadí. :)

V každom prípade, ak niekto náhodou ešte nepočul o tejto hre - tak je Cardhalia veľmi dobrým retro dungeonom, ktorý poteší každého fanúšika tohto žánru. Má svoje nezameniteľné kúzlo, a okrem toho je to niečo nové, čo ešte človek nehral. Na rozdiel od starých hier, ktoré už všetci retro hráči majú prejdené odzadu i odpredu. Autorom už stačí držať palce pri tvorbe druhého dielu a dúfať, že ten budem minimálne tak podarený ako prvá Cardhalia.

4 komentáre:

  1. Cardhaliu jsem zkoušel před pár rokama, a i když určitě nebyla špatná, tak jsem ji asi po hodince odložil. Co si vzpomínám, tak mi přišla trošku nepřehledná a na začátku byla trošičku těžší. I tak je to ale zřejmě lepší kousek než Prokletí Eridenu, se kterým jsem strávil víc hodin, ale to jen proto, že tam člověk musel čekat desítky minut, než se mu obnoví energie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Můžu se zeptat jak dlouho trvá dohrát tuto hru?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dobra otazka... presiel som ju uz tak davno, ze presne to urcite povedat neviem :( Ale urcite nebola s tych kratkych. Ono zalezi i od toho kolko clovek bludi atd. Urcite to vsak bolo viac ako 8 hodin :)

      Odstrániť
  3. Trochu mi to pripomina cesku dungeon hru Asmodeus. Tu som si zakupil este nadsene na CD z Brlohu. Darmo, Cesi maju pri tvoreni RPG ci dungeonov, taky zaujimavy svojsky styl. Bolo to citelne aj pri Branach Skeldalu. Ma to istu ponuru atmosferu stredoveku v Bohemii.

    OdpovedaťOdstrániť