pondelok 11. októbra 2010

Kam sa podeli všetky PC hry?!

Staré PC hry sú nedostatkový tovar – teda aspoň keď ich beriem podľa výskytu na Ebay. Väčšiu šancu má človek, že zoženie inú verziu – napríklad na Amigu, než narazí na jej PC variant. Tie najzaujímavejšie kusy potom obvykle nájdete (prekvapivo) na americkom kontinente, než európskom.


Prípadne, ako sa mi stalo naposledy, keď sa aj objaví nejaký zaujímavý kus, chcú za neho nehorázne peniaze. Ako nedávno, našiel som pár zaujímavých hier, starých RPG ako Legend alebo Sleeping Gods Lie. Lenže, majiteľ zrejme niekde vykopal sklad starých hier, keďže ich mal viac kusov a boli to hry nové (ešte nikdy neotvorené, priam panenské mohli by sme povedať ;)). Ceny boli tiež – ako nové, vlastne boli dva krát vyššie, než by človek dal za novú konzolovú hru. Ale aby som sa vrátil k výskytu hier.

Naozaj je to bieda a to dokonca i v prípade „prefláknutých“ titulov. Zaujímavé je, že ako sa Európa tradične považuje za PC pozitívnu, tak spätne dohľadať, či kúpiť nejaký titul, je veľmi ťažké. Niekedy úplne nemožné. Naopak na americkej strane sa občas objaví nejaká zaujímavá hra. Samozrejme, je tu ešte Nemecko. Avšak v tomto prípade je tu jazykový problém. I keď som vlastníkom niekoľkých nemeckých verzií hier, tak vždy radšej preferujem verzie anglické. Na Slovensku je to potom priam tragédia biblických rozmerov.

A to ešte stále hovorím len o hrách zahraničných, ktoré majú pôvod mimo nášho územia. Ak by som chcel dnes dohľadať do zbierky originálne verzie niektorých slovenských kusov, zrejme by som nepochodil. Zohnať pôvodnú verziu Spellcrossu? Pochybujem, že je to možné. Ak sa aj nejaká ešte našla, na Slovensku a blízkom okolí je pár takých bláznov, ktorí si vybrali ako koníčka zbieranie starých počítačových hier, takže hľadanie a získavanie by bolo o to ťažšie. Hry, ktorých kvalita bola síce mizerná, ale majú istý historický význam, už radšej ani nespomínam. Celkom rád by som mal napríklad v zbierke „Vzburu dónskych rytierov“. Ja viem, bola to herná tragédia, ale je to slovenský dungeon – z historického hľadiska zaujímavý kúsok. Asi pred rokom som premeškal anglickú verziu hry, ale väčšiu radosť by mi spravila verzia slovenská – originálna. Lenže...

Je to tak, žiaden koníček (alebo keď niekto chce, podivný druh závislosti ;) ) nie je bez zádrhelov. Obzvlášť keď sa ten koníček vyformoval postupom času. Viem napríklad, že som kedysi mal doma jednu českú hru „Ramonovo kouzlo“. Avšak čo sa s ňou stalo, kde v záchvate poriadkumilovnosti skončila, na to radšej nechcem pomyslieť. Dnes by to bolo krásne čestné miesto v mojej zbierke. A takých vecí nachádzam – pri pohľade späť – celkom nezanedbateľné množstvo. Ako však mal človek vedieť, že sa iba obyčajná zábava zvrtne v úchylku :-) Ak by som to vedel už vtedy, určite by bola teraz moja zbierka bohatšia o niekoľko zaujímavých kúskov.

10 komentárov:

  1. Mam originalku Mutation of Johny Burger, klidne venuju do sbirky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Micku, ještě je tu ta možnost, že en, kdo ony hry má, je má buďto stále někde zahrabané a, to hůř pro tebe, nehodlá se jich vzdát. Třeba kvalitní kousky sbírají všichni? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. Pokud bys náhodou někdy v budoucnu změnil názor, určitě se ozvi, rád bych odkoupil nebo vyměnil (mám ve sbírce několik českých duplicit).

      Odstrániť
  4. asi tak, tiež mám doma Johnyho, dračiu históriu, ramonovo kouzlo (bez krabice.. :( ) a pár ďalších niekde na disketách ako tajomstvo oslieho ostrova :D
    ale to sú hry, ktorých sa zbaviť nechcem :)

    ináč, kamarát ma originál Spellcross ale proste, predať ho nechce, a pochybujem, že sa niekto nájde kto by takéto kúsky za normálnu sumu pustil. V tých časoch to bolo naozaj veľmi nepravdepodobné si hry kupovať..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mick, slovensku adventuru Tlon-The Misty Story z roku 2000 nahodou nemas?

    http://www.a-for-adventure.com/gamereview.php?id=356

    OdpovedaťOdstrániť